Gatitul cu folia de aluminiu – Ce trebuie sa stii?

Folia de aluminiu se intrebuinteaza in bucatariile din intreaga lume, fiind apreciata pentru versatilitatea sa. De la gatitul in cuptor, pana la depozitarea alimentelor, acest produs ofera o serie de avantaje.

In ceea ce priveste gatitul cu folii de aluminiu, sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le ai in vedere. De aceea, in acest articol, iti furnizam informatii actualizate despre siguranta foliei, modurile diverse in care o poti utiliza si beneficiile pe care le ofera unei familii din zilele noastre.

Este sigur sa gatesti cu folie aluminiu?

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si Administratiei pentru Alimente si Medicamente (FDA), un nivel de aluminiu sub 2 mg per kg greutate corporala pe saptamana este putin probabil sa provoace probleme de sanatate. 

Sunt cercetari care arata ca doar cantitati mici de aluminiu se transfera din folie si vase de gatit din aluminiu in alimente, ceea ce inseamna ca folia este sigura pentru gatit si pentru depozitarea alimentelor. De asemenea, ea poate fi folosita si in cuptor, permitand alimentelor sa se gateasca uniform.

Ce poti face cu o folie aluminiu in bucatarie?

Folia de aluminiu este un produs foarte versatil, iar avantajele sale in bucatarie pot cuprinde o varietate de intrebuintari, printre care:

  1. Captusirea tigailor si tavilor 

In momentul gatirii unor alimente sau prajituri, acestea se pot lipi de tavi sau tigai. Captusirea acestora cu folie de aluminiu te ajuta sa prepari alimente, inclusiv pe cele mai lipicioase, fara probleme.

  1. Acoperirea vaselor de gatit 

In timpul gatirii alimentelor la cuptor, acestea pot fi acoperite cu folie de aluminiu, care le protejeaza de ardere sau uscare si ajuta la pastrarea umiditatii si caldurii. Astfel mancarea se va gati bine, uniform, mai ales daca este vorba de:  carne, care va ramane suculenta si frageda, lasagna, legume la cuptor sau prajituri si placinte cu umpluturi umede.

  1. Legume si carne la gratar

Pentru ca rezista la temperaturi ridicate, folia de aluminiu este potrivita si pentru utilizarea pe gratar. Asaza folie de aluminiu peste gratarul incins si pune pe ea: peste, creveti, aripioare marinate sau legume, fara sa mai ai teama ca acestea vor cadea printre crapaturi, ca sucurile se vor scurge sau ca alimentele se vor arde.


  1. Ambalarea alimentelor 

Poti intrebuinta o astfel de folie si pentru a infasura si sigila alimentele care vor fi depozitate la frigider, pastrandu-le astfel calitatile, prospetimea si ferindu-le de contaminare.

  1. Folie pe aragaz – o optiune pentru intretinerea usoara a acestuia

In timpul gatitului pe aragaz, stropii de grasime sau de mancare pot cadea pe el, iar murdaria este destul de dificil de indepartat, mai ales daca trec cateva ore si aceasta se intareste. De aceea, multe gospodine folosesc folia de aluminiu pe aragaz, pentru a-l acoperi, iar curatarea sa fie mult mai usoara. Aceasta optiune este excelenta in special pentru mamele cu copii mici, care nu mai au timp sa se ocupe de spalare sau curatare aragaz imediat dupa ce au gatit.

Cum alegi folia de aluminiu, in functie de intrebuintare?

Alegerea foliei potrivite este influentata de scopul pentru care va fi utilizata, fiind importante doua caracteristici:

Grosimea foliei

Cu cat o folie este mai groasa, cu atat este mai rezistenta si poate fi folosita la temperaturi mai ridicate sau pentru ambalarea alimentelor si o depozitare pe termen lung. Insa, in cazul utilizarilor comune din gospodarie, o folie mai subtire poate fi suficienta.

Dimensiunile foliei

Ia in considerare si lungimea si latimea ruloului de folie, atunci cand decizi ce produs sa cumperi. Gandeste-te la ce vei folosi aceasta folie: pentru a acoperi plita unui aragaz, pentru acoperirea vaselor de gatit, infasurarea individuala a alimentelor sau pentru tavi, pentru ca in functie de aceste necesitati vei putea sti ce dimensiuni sunt necesare.

Beneficiile foliei de aluminiu intr-o locuinta

Folia de aluminiu este subtire, usoara si flexibila si este fabricata din aluminiu pur. Grosimea sa este variabila, acest aspect influentand gradul de rezistenta si protectie in diverse intrebuintari din domeniul culinar. 

Unul dintre beneficiile majore ale gatitului cu folie este ca aceasta mentine umiditatea alimentelor, prevenind uscarea acestora. Astfel, poti prepara cu incredere carne, peste sau legume la cuptor, avand certitudinea ca alimentele raman suculente si aromate. 

Cu o folie de aluminiu mergi la sigur atunci cand gatesti preparate care necesita o coacere uniforma, pentru a evita arderea sau, din contra, coacerea insuficienta. Acest lucru este posibil pentru ca folia de aluminiu distribuie caldura in mod uniform, ajutand la gatirea omogena a alimentelor.

Pe langa gatit, folia de aluminiu este utila si pentru ambalarea alimentelor pentru a fi depozitate la rece, protejandu-le de deshidratare si contaminare.

Descopera produsele de la Ambalaj Market si bucura-te de o buna organizare, eficienta si versatilitate in activitatea din bucatarie si nu numai!


Reguli si regulament Remi: Ghid pentru jucatori