Folie de aluminiu – cum sa o folosesti corect?

Folia de aluminiu, un articol de nelipsit din orice bucatarie, are numeroase utilizari importante de care trebuie sa stim, pentru a o folosi in mod corect. Cu toate acestea, ea nu este utila numai in bucatarie, ci in intreaga gospodarie, datorita multiplelor ei proprietati.

Proprietatile unei folii de aluminiu

In primul rand, ea este termorezistenta, putand asadar suporta temperaturi ridicate dar si scazute, fiind un bun material conductor pentru caldura si electricitate. Pe de alta parte, importanta ei in gospodarie se bazeaza si pe faptul ca este igienica, cu o rezistenta mare la apa si la umezeala. In plus, ea este rezistenta la coroziune. Daca este utilizata corect, in preocuparile gastronomice cel putin, nu este toxica si nu va prezenta niciun risc pentru sanatate.

Utilizari cunoscute pentru folii de aluminiu

Pe langa binecunoscuta ei utilizare in pregatirea mancarurilor la cuptor, in cazul in care trebuie sa avem in vedere sa nu gatim la temperaturi foarte inalte, folia de aluminiu este un aliat de încredere in multe situatii. Folia de aluminiu poate fi folosita si ca sigilare a anumitor mancaruri, ca protejare împotriva insectelor sau pentru a stopa raspandirea mirosului specific atunci cand introducem in frigider un anumit fel de mancare.  Astfel, ea ajuta la curatarea suprafetelor foarte murdare, daca ne referim la oale sau tigai sau la alte obiecte sau materiale rezistente la zgarieturi: o bila formata din folie de aluminiu cu care să cureti aceste zone te va ajuta nespus de mult. De altfel, curatarea cu ajutorul foliei de aluminiu da rezultate in cazul ruginei, dar si in cazul arsurii vechi de pe gratare, de exemplu. Poti sa pui o bucata de folie de aluminiu sub buretele de sarma cu care cureti oalele de obicei si vei observa ca vei intarzia considerabil ruginirea acestuia.

De asemenea, poti folosi folii de aluminiu speciale pentru protejarea aragazului de murdarie, pe care mai apoi le poti schimba sau le poti da jos. Acestea se pot mentine pe aragaz vreme indelungata, pentru ca este mai usor de curatat eventuala murdarie sau arsura de pe acestea.

In seria trucurilor de mentinere a curateniei in bucatarie, in cazul in care ai tacamuri patate, carora nu stii cum sa le redai stralucirea, folia de aluminiu te poate ajuta si in aceasta situatie. Astfel, este nevoie sa tapetezi un vas cu folie de aluminiu si sa pui 2 linguri de bicarbonat de sodiu si 2 lingurite de sare, peste care vei turna apa clocotita, lasand mai apoi tacamurile patate pentru 5 minute in acest vas. Astfel, acestea isi vor recapata stralucirea.

Desigur, exista mult mai multe utilizari inovative casnice cunoscute, fie ca vorbim despre ascutirea foarfecelui taind folia de aluminiu, fie folosirea acesteia pentru a usura calcatul hainelor, prin aplicarea foliei pe haine si calcand direct pe ea, dar si multe altele, pe care multi oameni le-au testat si au vrut sa impartaseasca reusitele lor si celorlalti. Foliile de aluminiu de calitate sunt gata sa raspunda oricarei provocari casnice si sa faca tuturor viata mai usoara.
Cum imbogatesc jocurile de societate board games interactiunile sociale?