Reguli si regulament Remi: Ghid pentru jucatori

Jocurile de societate sunt o modalitate de a ne destinde si de a socializa cu familia si prietenii intr-un mod distractiv. Unul dintre cele mai indragite jocuri de societate din lume si din Romania, este Remi, pe care il joaca atat copiii, cat si adultii, cu la fel de mult entuziasm, datorita faptului ca este usor de jucat si ca asigura o stare de bine in orice grup.

Remi se poate juca in 2-4 jucatori, iar obiectivul sau este de a realiza suite si formatii si de a inchide jocul pe tabla sau, in cazul jocului pe etalate, de a scapa de toate piesele de pe tabla. 

Mai jos iti prezentam cele mai importante reguli ale acestui joc, care mai este cunoscut si sub numele de Rummy sau Rummikub. Atentie, insa! Este posibil sa te bucuri de jocuri remi pana tarziu in noapte, pentru ca jocul este atat de distractiv, incat nu-ti mai vine sa te ridici de la masa de joc! 

Reguli remi pe etalate

Jocul de remi contine 4 tablite si 106 piese. Din cele 106 piese, 104 sunt cu cifre si numere (suite de la 1 la 13),  impartite in 4 culori: galben, rosu, negru si albastru, si 2 piese Jolly. Fiecare suita are cate doua piese identice. De exemplu, poti avea pe tabla doua piese de 5 rosu, doua piese de 10 galben  si asa mai departe.

  1. Impartirea pieselor

La inceputul jocului, toate piesele se grupeaza in gramezi de cate 7, iar gramezile se asaza la rand, unele dupa altele pentru a crea un sir. Cu piesa care ramane se vor numerota gramezile pana la numarul care este indicat pe aceasta. Aceasta piesa se numeste Atu si se va lua apoi de pe gramada si se va plasa pe gramada urmatoare, care va fi distribuita primului jucator. Daca Atu-ul este un Jolly, jocul va fi dublu, astfel ca piesa se va pozitiona pe prima gramada. 

  1. Aranjarea pieselor si Atu-ul

Gramada cu piesa in plus ajunge la jucatorul din stanga dealer-ului, iar impartirea se continua pana ce fiecare jucator are cate doua gramezi de piese. Dupa ce primesc piesele, jucatorii incep sa le aseze pe tablite, fara ca restul jucatorilor sa le vada. Daca un jucator constata, atunci cand asaza piesele, ca are Atu-ul, va anunta acest lucru pana la inceputul jocului si va primi 50 de puncte, care se aduna la finalul rundei. 

  1. Dublele 

Inainte de a incepe jocul, jucatorul va verifica daca are o pereche de piese identice sau duble (adica acelasi numar si aceeasi culoare). Daca are cel putin o astfel de pereche pe tabla, va anunta spunand „Dubla”, iar daca un alt jucator are o pereche, pot schimba cate o piesa intre ei. Daca piesa este de la 2 la 9, se striga „dubla mica”, iar daca piesa este 1 sau de la 10 la 13, se striga „dubla mare”. Jucatorii nu au voie sa ofere alte informatii despre dubla pe care o schimba, iar interesul lor este sa schimbe duble de aceeasi valoare („dubla mare” pe „dubla mare”).

  1. Suitele si tertele

Obiectivul jocului de Rummy este de a forma grupuri valide, care sunt suite si formatii sau terte, ce vor putea fi apoi etalate pe masa cu fata in sus. Tertele sunt formatii de minimum 3 piese cu acelasi numar, dar de culori diferite (Exemplu: 9 de rosu, 9 de negru, 9 de galben). Suitele sunt formate din minimum trei piese consecutive, de aceeasi culoare (Exemple: 6, 7, 8 de rosu sau 10, 11, 12, 13 de albastru). Pe langa acestea, jucatorul trebuie sa se asigure ca pastreaza o piesa separata, adica o piesa de inchidere ce nu poate fi lipita la nicio formatie.

  1. Punctele in Rummy

Piesele de Rummy au corespondent in puncte, acestea adunandu-se la finalul fiecarei runde. Piesele de la 2 la 9 valoreaza 5 puncte, iar piesele de la 10 la 13 valoreaza 10 puncte. Piesa 1 are o valoare de 25 de puncte, atunci cand o calculezi la final. La etalare, insa, ea valoreaza in functie de formatia in care este inclusa. De exemplu, in combinatia 1-2-3, valoreaza 5 puncte, iar in formatia 12-13-1 valoreaza 10 puncte. Jolly valoreaza 50 de puncte la final, iar la etalare, calculul se face la fel ca in cazul piesei 1, in functie de formatia in care este inclus.

  1. Reguli de etalare

Atunci cand incepe tura, jucatorul trebuie, mai intai, sa traga o piesa. Daca face combinatiile potrivite pe tabla, poate etala formatiile pe masa. Acestea sunt regulile de etalare:

  • Nu te poti etala in prima runda a jocului;

  • Poti etala piesele daca acestea cumuleaza minimum 45 de puncte si ai cel putin o suita;

  • Poti rupe un sir de piese (pentru a completa formatii si a-ti mari punctajul final) doar daca te-ai etalat, daca mai ai minimum 4 piese pe tabla si daca vei utiliza piesa intr-o terta sau suita ce va fi etalata;

  • Jolly poate tine loc de orice piesa;

  • Dupa etalare, poti lipi piese de pe tabla ta la ceilalti jucatori;

  • Nu este permis sa etalezi toate piesele intr-o singura tura;

  • Partida se incheie atunci cand un jucator a etalat toate piesele sau daca se termina toate piesele de pe masa;

  • Calculul final se face adunand punctele etalate si scazand din ele punctele ramase pe tabla.

Regulament Remi pe tabla 

Remi pe tabla este mai putin antrenant decat remi pe etalate, dar poate avea mai mult suspans. Un joc de remi se poate juca atat cu jucatori care prefera remi pe etalate, cat si cu jucatori care prefera sa joace pe tabla. Insa, prin regulament, intentia de joc trebuie anuntata in primele 3 ture ale partidei.

Nu este un regulament foarte diferit al jocului de rummy pe tabla, fata de Rummy pe etalate. In acest tip de remi, obiectivul jocului este de a inchide pe tabla. Si de aceasta data, jucatorul trebuie sa creeze suite si formatii cu toate piesele, in afara de una, cu care inchide, iar pe tabla trebuie sa existe cel putin o suita. Daca joci pe tabla, nu mai poti rupe sirul, ca in remi pe etalate, pentru a lua piesa de care ai nevoie, ci poti sa iei strict ultima piesa de jos.


Beneficiile acestui joc de societate

Un joc de remi este distractiv si relaxant, dar aduce si numeroase beneficii:

  • Stimuleaza gandirea strategica – pentru ca implica planificare si decizii strategice, jocul iti imbunatateste capacitatea de analiza;

  • Imbunatateste abilitatile matematice – jocul de remi se recomanda si copiilor, de la 9 ani sau chiar mai devreme, pentru ca implica un element de calcul matematic si de estimare a probabilitatilor care ajuta jucatorii sa-si consolideze abilitatile matematice;

  • Promoveaza interactiunea sociala – remi este un joc de societate ce incurajeaza interactiunea intre jucatori. Participand frecvent la jocuri de remi iti intaresti legaturile sociale si ai parte de o atmosfera placuta si distractiva in familie sau intre prieteni;

  • Reduce stresul – dupa o zi de munca sau dupa o saptamana incarcata, un joc de remi poate fi o idee excelenta pentru a scapa de stres si a te relaxa.

Jocul de remi este distractiv si educational si se potriveste pentru persoanele de toate varstele. Achzitioneaza chiar acum un rummy de lemn sau de plastic de la AmbalajMarket, tine cont de acest regulament si petrece ore in sir in compania celor dragi, relaxandu-va si bucurandu-va unii de ceilalti!

Situatii in care servetelele umede te scot din impas