Masti chirurgicale – Cum se poarta corect?
Mastile chirurgicale sunt un instrument utilizat pentru prevenirea raspandirii virusurilor.  Purtarea mastilor chirurgicale a devenit o necesitate in ultimii ani, mai ales in contextul pandemiei de COVID-19. Am invatat sa ne protejam pe noi, dar si pe cei dragi noua prin folosirea acestor masti care functioneaza ca o bariera in calea virusurilor, acoperind nasul si gura, blocand astfel raspandirea bacteriilor in mediul liber.

In cadrul acestui articol vom aborda, practic, cel mai important aspect de care trebuie sa tinem cont atunci cand purtam masca chirurgicala: folosirea sa corecta.   


masca chirurgicala

Este important sa putam masca chirurgicala corect!

Chiar daca mastile chirurgicale au o culoare diferita, sau au 3 straturi, mai putine straturi, sunt cu filtru sau fara filtru, cel mai important aspect il reprezinta purtarea corecta a acestora. 

Atunci cand cineva vorbeste, tuseste sau stranuta, poate elibera in aer aerosoli contaminati, care ii pot infecta pe altii. Daca cineva este bolnav, masca chirurgicala poate reduce numarul de germeni pe care purtatorul ii eliberează si poate proteja alte persoane de la a se imbolnavi.

Trebuie sa luam in considerare purtarea mastilor chirurgicale de fiecare data cand suntem bolnavi si avem nevoie sa iesim din casa, dar si in cazul in care suntem sanatosi si trebuie sa petrecem o perioada de timp mai lunga in zone aglomerate inchise, clinici sau spitale, precum si in mijloacele de transport in comun.

Masca chirurgicala – Cum o purtam si inlaturam corect, fara a ne contamina?

Urmeaza aceste sfaturi pentru a pune corect masca chirurgicala pe fata.

  1. Inainte de a atinge masca spala mainile cu apa si sapun sau foloseste dezinfectant.

  2. Dupa ce scoti masca din cutie, asigura-te ca aceasta nu este perforata sau nu prezinta deteriorari vizibile.

  3. Verifica atent care parte a mastii este cea de sus si care parte este cea de jos. Partea mastii care are o margine rigida si pliabila este partea superioara a mastii, menita sa se muleze pe forma nasului tau.

  4. Fii atent care parte a mastii este cea din fata. Partea colorata a mastii este cea care trebuie pusa spre exterior, in timp ce partea alba este cea ce trebuie sa iti atinga fata.

  5. Ataseaza corect benzile elastice dupa urechi sau in spatele capului prin sistemul de prindere special cu care este prevazuta masca.

  6. Incearca sa nu atingi foarte des suprafetele mastii care intra in contact cu caile aeriene.

Fie ca trec mai mult de patru ore de la aplicarea mastii, timpul recomandat pentru purtarea unei masti, sau pur si simplu am ajuns intr-un mediu sigur unde nu mai avem nevoie de aceasta, vine momentul cand trebuie sa scoatem masca de pe fata.

Pentru a fi siguri ca nu ne contaminam sau nu contaminam mediul nou in care am intrat, iata care sunt pasii pentru a scoate in siguranta masca chirurgicala de pe fata.

  1. Spala mainile cu apa si sapun, sau dezinfecteaza-le inainte sa atingi masca.

  2. Partea din fata a mastii este contaminata. Asadar, atinge doar elementele de sustinere a mastii, respectiv elasticele cu care masca se fixeaza de urechi.

  3. Tinand masca de benzile elastice, arunc-o la gunoi dupa care spala mainile cu apa si sapun sau dezinfecteaza-le.

Asadar, totul devine foarte simplu si foarte sigur in momentul in care respectam acesti pasi simpli si intuitivi de aplicare si scoatere a mastilor chirugicale. Respectand aceste indicatii, vom putea reduce riscul de a fi infectat sau de a infecta o alta persoana.

Daca ai nevoie de masti chirurgicale de calitate, te invitam sa consulti ofertele din portofoliul Ambalaj Market!

Caserole plastic – Tipuri, pret