Forme de copt - Rotunde sau patrate?
Iti place sa gatesti? Daca raspunsul este afirmativ, probabil ca ai deja in bucatarie numeroase ustensile si instrumente pe care le folosesti la ordinea zilei. Acest lucru este valabil si pentru restaurante, patiserii sau orice alta afacere din industria alimentara.
E foarte posibil ca printre aceste ustensile sa existe cel putin o forma de copt. In loc sa aglomerezi locul de depozitare cu tavi si tigai voluminoase, poti folosi forme rotunde sau patrate pentru coacerea unor preparate. Gatitul devine mai placut si mai simplu atunci cand ai la indemana tot ce iti trebuie si cand poti folosi spatiul in mod inteligent!
Forma de copt rotunda – La ce o poti folosi?
Formele de copt, folosite pentru o coacere eficienta a numeroase preparate, vin in diverse forme. Cele mai populare sunt cele rotunde si cele patrate. Tu pe care le folosesti?
Majoritatea persoanelor aleg la intamplare forma de copt atunci cand pregatesc un fel de mancare. In schimb, reteta si ingredientele sunt alese cu grija. Totusi, exista situatii in care si forma de gatit este aleasa cu aceeasi minutiozitate. De exemplu, atunci cand se gateste o placinta, cea mai populara forma este cea rotunda.
Formele rotunde special concepute pentru coacere sunt usor de manevrat. Disponibile in mai multe dimensiuni, acest tip de forme sunt preferate pentru torturi, briose, tarte sau cheesecake-uri.
In cazul formelor rotunde de dimensiuni mici, bucatarii le pot folosi inclusiv pentru montaj (cum ar fi in cazul prajiturilor cu jeleu) sau pentru pastrarea la rece a unor preparate care trebuie sa fie inchegate pentru a putea fi servite (spre exemplu, budinca).
Aceste forme nu se preteaza doar deserturilor. Pot fi utilizate cu succes pentru gatirea pastelor sau altor preparate sarate care necesita coacere.
Forma de copt patrata – Pentru ce preparate sa o folosesti?
In linii mari, forma pe care o alegi depinde de preparatul pe care intentionezi sa il gatesti. Cel mai des, formele patrate sunt alese pentru a gati legume si carne. Acestea sunt suficient de spatioase si adanci pentru a gati feluri complexe de mancare, care se vor pastra fragede si suculente.
Sunt potrivite nu numai pentru mancaruri sarate, cum ar fi o lasagna sau o placinta cu branza, dar si pentru deserturi. Blatul de tort poate fi la randul sau patrat, la fel si prajiturile. Negresa este cu siguranta unul dintre deserturile pe care le vei coace mai degraba intr-o forma de copt patrata.
La fel ca si in cazul celor rotunde, formele de copt patrate rezista la temperaturi foarte ridicate, iar mancarea nu se lipeste.
In functie de preparatul pe care vrei sa il gatesti, de aspectul si dimensiunea pe care doresti sa le aiba, va fi usor sa alegi o forma de copt patrata sau rotunda. Suprafata formei de copt este importanta, deoarece nu vrei ca preparatul sa se scurga, sa se arda sau sa aiba un aspect inestetic odata ce este scos din cuptor.
Gasesti ambele tipuri de forme de gatit, in dimensiuni variate, in catalogul de produse Ambalaj Market. Consulta oferta si vezi care se potrivesc cel mai bine in bucataria ta!