Echipament de protectie – cand este obligatoriu?

Anul 2020 a adus o serie de schimbari in ceea ce priveste felul in care trebuie sa ne protejam in momentul in care ajungem in medii cu risc ridicat de infectare cu diferite tipuri de virusi sau bacterii. Paradigma pune accentul pe constientizarea nevoii de a ne mentine sanatosi si de a nu ne expune nici pe noi, nici pe cei de langa noi la factori care ne pot pune in pericol sanatatea.

In acest context, pentru a asigura siguranta si sanatatea angajatilor la locul de munca, indiferent de domeniul in care activeaza, companiile trebuie sa depuna eforturi sustinute pentru a elimina sau a evita riscurile, inclusiv materialele periculoase, acolo unde este posibil. Cu toate acestea, pentru multe locuri de munca, desi s-au facut toate eforturile pentru a minimiza riscurile, unele pericole pot ramane in continuare un factor de risc.

Iar in acest caz, normele interne de protectie, care stabilesc un echipament de protectie specific industriei joaca un rol extrem de important. 

Asadar, majoritatea companiilor sau furnizorilor de servicii au ales sa isi potejeze atat angajatii, cat si clientii prin oferirea unor echipamente de protectie cum ar fi: manusile chirurgicale, botoseii de unica folosinta, precum si mastile chirurgicale sau bonetele.

Domeniile in care s-au implementat astfel de masuri au fost, cu precadere, cel medical, in special acele zone ale medicinii care lucreaza cu foarte multi aerosoli si care au un flux foarte mare de pacienti intr-un timp mai scurt.

Aparte domeniului medical, investitii in echipamente pentru protectia muncii au fost facute si in industria de curierat si delivery, precum si in zona de servicii de beauty, sau in domeniul restaurantelor sau catering, arii ale industriei ce sunt considerate cu risc data fiind expunerea continua la trafic uman. 

In continuare, ne vom concentra efortul pentru a enumera beneficiile pe care echipamentele pentru protectia muncii le ofera angajatilor si clientilor.

Un fapt important ce trebuie punctat este acela ca eficienta lor este deplina atunci cand sunt utilizate corect si impreuna, pentru ca asa cum stim, chiar si cu un echipament de protectie adecvat este posibil sa ne expunem anumitor riscuri.

Echipamente protectia muncii - manusile chirurgicale, botosei si bonete de unica folosinta

Manusile chirurgicale de unica folosinta au rolul de a proteja angajatii de la expunerea iminenta la bacterii si virusuri prin contactul cu suprafete si materiale care pot prezenta risc de contaminare, dau si cu pacienti care ar putea fi bolnavi, mai ales in cazul personalului din industria medicala. De asemenea, manusile din latex reprezinta un scut eficient pentru maini si incheieturi impotriva anumitor substante chimice, inclusiv detergenti, alcool, riscuri biologice, cum ar fi virusuri si bacterii, fluide corporale, materiale abrazive si multe altele.   

Bonetele de unica folosinta au un rol important si specific deoarece izoleaza foarte bine parul celui care o poarta, de mediul exterior, dar protejeaza si celelalte persoane cu care purtatorul bonetei intra in contact de eventuale bacterii sau alte microorganisme care pot fi depuse in par.

 Aceste bonete sau capeline sunt realizate dintr-un material netesut la baza caruia este o banda elastica care fixeaza capelina foarte bine pe cap, ne mai fiind nevoie de ajustari ulterioare. Materialul din care aceste bonete de unica folosinta sunt realizate permite circularea aerului, astfel incat scalpul si parul sa fie mereu ventilate.

Bonetele sau capelinele de unica folosinta sunt utilizate, de obicei in saloane de infrumusetare, cabinete medicale pentru protectia clientilor, dar si in bucatariile restaurantelor pentru a eliminarea oricarei sanse de a gasi in mancare fire de par, sau a contamina preparatele realizate. Este o metoda de igiena care nu trebuie sa lipseasca din industriile care lucreaza cu clientii. 

Botoseii de unica folosinta reprezinta acel echipament de protectie pe care orice companie ar trebui sa-l implementeze atat pentru angajati, cat si pentru clienti. Este o modalitate eficienta de a diminua sau evita transportul de bacterii sau alte depuneri pe pantofi in incaperile de birouri unde angajatii isi desfasoara activitatea. Cu atat mai mult cu cat acestia lucreaza in spitale, clinici medicale sau saloane spa.

Implementarea acestor minime norme de igiena la locul de munca reprezinta un semn ca in firma pe care o manageriezi exista interes crescut fata de sanatatea angajatilor si a clientilor.

Nu lasa aspecte precum cresterea usoara a costurilor lunare ale companiei prin achizitionarea acestor echipamente de protectie sa fie un impediment in realizarea acestui demers, pentru ca beneficiile pe termen scurt, mediu si lung pe care aceasta masura le aduce se cuantifica in concentrare mai buna la locul de munca, absenta redusa a personalului de la programul de lucru prin evitarea expunerii la diferite boli etc.

Gasesti, mai jos, 7 motive pentru care sa implementezi in compania ta aceste echipament de protectie:

-       pastreaza zonele de lucru curate si mult mai igienice

-       previn contaminarea cu bacterii si virusuri

-       clienti vor aprecia grija fata de sanatatea lor si curatenia mediului in care va desfasurati activitatea

-       angajatii raman sanatosi si scade absenteismul de la locul de munca pe caz de boala

-       angajatii si clientii se simt mai protejati si respectati

 

Echipamente protectia muncii - mastile chirurgicale

2020 a fost anul in care sanatatea si protejarea acesteia cu orice pret au devenit primordiale.

Mastile chirurgicale au avut un rol important in combaterea pandemiei, in special, ne-au ajutat sa ramanem in siguranta in comunitatile din care facem parte. Mentinerea in siguranta a noastra, a familiilor si a tuturor celorlalti este o responsabilitate pe care o impartasim cu totii.

Exista ma multe tipuri de masti chirurgicale si acestea sunt adaptate in functie de nevoile si mediul de lucru pe care fiecare tip de business il are. Exista masti cu un grad de protectie mai scazut, dar care schimbate o data la 4 ore si purtate corect pot oferi inalta protectie, dar exita si masti cu un grad inalt de protectie pentru angajatii din domeniile medicale, horeca sau cu expunere prelungita la trafic uman.

Diferitele tipuri de masti chirurgicale de unica folosinta au cu siguranta avantaje, dar toate pot fi eficiente atunci cand sunt utilizate corect si desigur, daca se respecta normele de distantare sociala.

 Indiferent de ceea ce decizi ca este potrivit pentru business-ul tau, echipa Ambalaj Market este aici pentru a te ajuta sa faci cea mai buna alegere in ceea ce priveste alegerea echipamentelor de protectie.

Care sunt cele mai bune masti chirurgicale?