Din ce se face hartia igienica?
hartia igienica

Hartia igienica a aparut ca un produs modern revolutionar si a devenit disponibila la scara larga in secolul al XIX-lea, mai exact in anul 1857, fiind inventata de catre americanul Joseph Gayetty, care isi printa numele pe fiecare foaie de hartie, aceasta fiind prezentata sub brandul Gayetty's Medicated Paper. Probabil ca te intrebi ce foloseau oamenii inainte de inventarea hartiei igienice. Ei bine, se descurcau prin alte mijloace si erau extrem de creativi!

Evolutia hartiei igienice

Pana cand hartia igienica s-a raspandit la scara larga in toata lumea, eschimosii foloseau iarba in timpul verii si zapada iarna, romanii utilizau un bat de care atasau un burete, pe care il scufundau in apa sarata, grecii antici foloseau piatra si lut, iar la tropice se foloseau coji de cocos sau carapace de moluste. Printre alte solutii inventive se mai numara si celebrele frunze de porumb.

Prima utilizare documentata a hartiei igienice vine din China si dateaza din secolul al VI-lea. Un savant pe nume Yan Zhitui a mentionat utilizarea hartiei igienice scriind: hartia pe care se afla citate sau comentarii din cei Cinci Clasici sau nume de intelepti, nu indraznesc sa o folosesc pentru toaleta. Acest lucru sugereaza ca in China oamenii deja incepusera sa foloseasca hartia ca mijloc de a se curata, desi nu se mentioneaza nicio hartie speciala fabricata in acest scop. Ca orice produs inovativ, hartia igienica era considerata un lux, fiind folosita doar de membrii regalitatii pana aproape de anul 1400.

La sute de ani distanta, Gayetty a inventat versiunea sa de hartie igienica, sub forma de pachete de foi plate, iar mai tarziu, in 1890, in SUA a aparut si hartia igienica pe rola, in varianta pe care o cunoastem astazi cu totii. Apoi, aproape 100 de ani mai tarziu, in anii `70, a aparut hartia igienica premium, in care se adaugasera ingrediente emoliente si aloe.

In prezent, exista numeroase branduri de hartie igienica, aceasta fiind o industrie care, la nivel mondial, valoreaza zeci de miliarde de euro.

Materialele din componenta hartiei igienice

Hartia igienica moderna este fabricata in mare parte din fibre pe baza de lemn, la care se adauga si alte produse chimice, inalbitori si apa. Unele tipuri de hartie igienica pot contine si lotiuni, parfum sau alte ingrediente emoliente si agenti care fac ca hartia sa fie mai moale. Asadar, compozitia exacta a hartiei igienice variaza in functie de brand si tipul de produs.

Procesul prin care se fabrica hartie igienica implica descompunerea aschiilor de lemn intr-un amestec de substante chimice. Odata ce lichidul in care se tine lemnul se evapora, ramane o pasta din fibre de celuloza si adeziv. Ulterior, celuloza este curatata de adeziv si trece printr-un proces de albire, iar apoi se amesteca cu apa. Unii producatori parfumeaza amestecul sau adauga ingrediente menite sa faca hartia mai moale. Amestecul sub forma de pasta este apoi pulverizat in strat subtire si lasat la uscat, urmand sa fie presat. Hartia se transfera in utilaje care o perforeaza, iar apoi este rulata, taiata si impachetata.

Exista si hartie igienica facuta din materiale reciclate. Pentru a albi hartia reciclata se folosesc substante precum ozon, hidroxid de sodiu, peroxid sau oxigen. In acest caz, procesul de fabricare incepe prin amestecarea mai multor tipuri de hartie. Apoi, se folosesc anumite substante pentru a elimina cerneala si impuritatile, iar totul se transforma intr-o pasta. In continuare, procesul este similar cu cel descris anterior.

Hartia igienica este un produs pe cat de banal, pe atat de indispensabil. Iar daca stramosii nostri inventivi se descurcau cu ce puteau, fie bureti cu apa sarata, fie coji de cocos sau de porumb, noi ne putem bucura astazi de confort, avand la dispozitie hartie igienica cu parfum de piersica si 3 straturi. Si pentru ca trebuie sa te asiguri ca ai tot timpul hartie igienica in casa, o poti comanda chiar acum din magazinul nostru online la pret super accesibil!

 

Cum se pastreaza supa si alte alimente corect?