Care sunt cele mai bune masti chirurgicale?

 

Pandemia declansata in 2020, cauzata de virusul SARS-CoV-2, ne-a aratat cat de importanta este purtarea mastii chirurgicale pentru a reduce raspandirea virusurilor.
O intrebare care a macinat societate de pe toate continentele a fost: la ce ma ajuta sa port masca chirurgicala sau masca din alt material?

Mastile chirurgicale acopera caile respiratorii, respectiv nasul si gura, limitand astfel particulele de aer, ce pot contine diversi virusi, sa ajunga in organismul persoanei care poarta masca.

De asemenea, in cazul persoanelor infectate cu diferite virusuri, purtarea mastii este la fel de importanta deoarece incarcatura pe care o pot elibera prin stranut sau tuse este mult redusa, in comparatie cu acoperirea cailor respiratorii cu o batista sau chiar cu mana.

Acum ca avem raspunsul la acesta intrebare, ne mai ramane sa clasificam mastile chirurgicale in functie de particularitatile acestora.

Masca chirugicala modelul KN95

Un mare avantaj al acestei masti este acela ca se poate prinde si in spatele capului, nu doar in mod clasic, dupa urechi, cu un element din plastic care uneste cele doua elastice cusute pe lateralul mastii.

Acesta masca are un strat interior moale si o sarma cu care se poate etansa zona nasului pentru a preveni orice scapare sau patrundere de aer in campul respirator.

Masca chirurgicala KN95 este adaptabila pentru orice dimensiune si forma a fetei, astfel incat iti va da mereu impresia ca a fost conceputa pentru fata ta. Cand vei respira, partile laterale se desprind usor de fata insa nu prea mult, pentru a nu genera disconfort.

Un alt mare avantaj al acestei masti este stabilitatea. Practic, poti sa vorbesti tare sau chiar sa canti fara ca aceasta masca sa se deplaseze, in sus sau in jos, pe fata ta. Curelele elastice cu care masca se fixeaza in jurul capului, sau dupa urechi, sunt foarte moi, insa nu se simt firave si nu pun presiune pe cap sau pe urechi, astfel incat sa creeze disconfort purtatorului si sa doreasca sa o indeparteze cat mai repede.

Masca chirurgicala KF94

Este realizata cu patru straturi de material netesut electrostatic, inclusiv un strat de filtru suflat prin topire. Fiecare masca vine ambalata individual, intr-un manson sigilat si steril.

Spre deosebire de modelul KN95, aceste masti sunt si mult mai usoare si, desi nu sunt atat de bine adaptabile pentru forma oricarei fete, mastile KF94 vin in intampinarea utilizatorilor cu niste elastice de urechi reglabile si foarte moi care pot fi de mare ajutor daca esti obligat sa porti masca o perioada mai indelungata de timp.

Stratul interior este confortabil pentru pielea celui care foloseste acest tip de masca. Prima senzatie dupa aplicarea mastii este una placuta, interiorul fiind mai degraba neted decat moale si este extrem de potrivita pentru sezonul cald, fiind foarte usor sa respiri prin ea.

Astfel, putem spune ca pielea este mai bine protejata de aparitia unor eventuale iritatii cutanate.

Mastile chirurgicale 3 si 4 PLY

Aceste masti au fost solutia cea mai la indemana pentru majoritatea oamenilor. Sunt foarte usor de gasit in magazine sau in farmacii si sunt accesibile din punct de vedere al costului.

Mastile chirurgicale 3 si 4 PLY sunt cele mai usoare si mai putin constrictive, insa aceste avantaje vin cu consecinte in ceea ce priveste eficienta, care este mai redusa comparativ cu modelele exemplificate mai sus. 

Desigur, orice masca chirurgicala este mai buna decat nici o masca, insa trebuie sa avem in vedere ca mastile chirurgicale de tip 3 sau 4 PLY nu acopera foarte bine fata, in special in zonele laterale, fapt care poate favoriza patrunderea particulelor de are ce pot contine diversi agenti patogeni de care incercam sa ne protejam. Practic filtrarea aerului este mai putin realizata.

Aceste masti chirurgicale sunt realizate din doua straturi exterioare netesute, rezistente la apa, un strat filtru si un strat care absoarbe umezeala. Aceste masti sunt impachetate in ambalaje biodegradabile si sterile.

 Avantajele acestor masti este dat in special de confortul pe care il asigura purtatorului, avand un strat interior moale, sunt foarte usoare si reprezinta o varianta buna de purtat pentru zilele calduroase. Cu toate acestea, daca doriti o filtrare mai buna, se recomanda cele doua variante prezentate mai sus.

Astfel, indiferent de varianta de masca chirurgicala aleasa, nu uitati sa o inlocuiti o data la fiecare 4 ore si mai ales sa o purtati in spatiile aglomerate, pentru protectia dumneavoastra si a celor din jur.

Ambalaj Market va pune la dispozitie o varietate de masti chirurgicale pe care le puteti descoperi in magazinul nostru online.

Cum se aranjeaza servetelele la masa?